Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Tanácsok a futás megkezdéséhez

Mindannyiunkban élénken él annak az emléke, ahogy az általános és középiskolában lógó nyelvvel futottuk le az 1500 métert, hogy jó jegyet kapjuk testnevelésből. Ez az őrült tempó azonban a legtöbbünknek egy életre elvette a kedvét a futástól.

Pedig, ha a helyzet élvezetére és a fokozatosságra törekedtünk volna, akkor lehet, hogy ez egyáltalán nem történt volna meg, és még most is mosolyogva rónánk a köröket a közeli parkban.

De tegyük fel, hogy az orvos javaslatára, vagy más indíttatásból mégis hajlandóak vagyunk rászánni magunkat, hogy belekezdjünk a futásba! Lássuk, hogy mi ilyenkor a teendő!

Hallgassunk a testünkre!

A legfontosabb szabály az, hogy hallgassunk a testünkre, és figyeljük meg, mi esik neki jobban. Ehhez pedig az egyik legjobb módszer, ha időnként megállunk, ráhelyezzük a két ujjunkat a nyakunkra, és ellenőrizzük a pulzusszámot!

Ha jóval a maximális érték felett van, akkor az egyértelműen annak a jele, hogy vegyünk vissza kicsit a tempóból. A maximális pulzusszámot általában a “220 – életkor” képlet alapján szokták kiszámolni.

A tempót az is befolyásolja, hogy milyen célt tűztünk ki magunk elé

Ha főként a fogyás a cél, akkor az a normális, ha a mért pulzus a maximális érték 55-65%-át teszi ki. Abban az esetben viszont, ha inkább a teljesítményünk javítására összpontosítanánk, akkor az ideális pulzusszám a maximális érték 70–80%-a körül van.

Ha sikerül ehhez tartanunk magunkat, akkor akár már két hét múlva képesek leszünk folyamatosan, megszakítás nélkül lefutni rövidebb távokat is.

Hol érdemes neki kezdeni a futásnak?

Mindenképpen arra kell törekednünk, hogy egy hozzánk közelebb eső helyre essen a választásunk. Ha ugyanis a kiszemelt területre bonyolult eljutni, akkor nehezebb lesz majd megtalálni a motivációt arra, hogy legalább heti háromszor eljárjunk futni.

Ami pedig a terület típusát illeti, érdemes sík talajjal kezdeni, ami lehet akár rekortán, földút vagy aszfalt is. Ha hosszabb távban gondolkozunk és szeretnénk lefutni akár a maratont, akkor ahhoz nem árt jobban felkészülni.