Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Ilyen egyszerűen lehet retket csíráztatni

A csírák aminosav-, enzim-, és az antioxidáns tartalma igazán jelentős, így az étrendünk nagyszerű kiegészítéseként szolgálhatnak, különösen az őszi és a téli hónapokban. Ráadásul mindegyik másféle tápanyagban gazdag, így érdemes belőlük minél többfélét beiktatni az étrendünkbe.

A retekcsíra fogyasztása például különösen javasolt, mivel ez az egyik legfinomabb természetes antibiotikum. Nagyon hatékony vér- és májtisztító, méregtelenítő és immunerősítő. Sőt, még a szervezet hőtermelő képességét is kedvezően szabályozza, ami által képes felgyorsítani a vérkeringést. 

Azt pedig még nem is említettük, hogy mivel magas foszfáttartalma, így szépíti, simává varázsolja a bőrt, és elmulasztja a pattanásokat. Sokan például lábfürdőt is készítenek belőle úgy, hogy az összeturmixolt retekcsírát beleteszik a vízbe, és abba áztatják bele a lábukat.

A retek csíráztatás menete

A retek csíráztatás egy igazán egyszerű folyamat, amit akár a konyhában is végre tudunk hajtani. Szükség lesz hozzá egy csíráztatótálra, amely manapság már szinte bármelyik kertészeti szaküzletben vagy webáruházban megvásárolható.

Amennyiben nincsen lehetőségünk ezt beszerezni, akkor egy befőttes üveg is ideális lehet a célra. Csupán annyit kell tennünk, hogy gézlappal lefedjük a száját, és minden öblítés után leöntjük a csírákról a vizet.

A mennyiség tekintetében egy evőkanálnyi mag használatát javasoljuk, amelyből körülbelül három evőkanálnyi csíra terem. Ezeket először is mossuk meg, majd áztassuk őket 4 órán keresztül! Miután pedig ez az időtartam letelt, öntsük le róluk a vizet, majd tegyük a csíráztatótál középső szintjére őket, és ismét öblítsük le őket vízzel!

Majd az edényt helyezzük egy szellős, körülbelül 20 °C-os helyre, és naponta kétszer öblítsük le a benne lévő csírákat! Közben viszont vigyázzunk, hogy sose álljon alattuk annyi víz, hogy elérje őket! Ez ugyanis könnyen penészedést okozhat. 2-3 nap után pedig már arathatjuk is a termést.