Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Ezért kezdjünk el jógázni

A jóga az utóbbi időben hihetetlen népszerűségre tett szert, és ezen mi egy cseppet sem csodálkozuk. Amellett ugyanis, hogy ez a mozgásforma feszes és tónusos testet varázsol, kiegyensúlyozottá is tesz. Olyannyira, hogy a Waterloo-i Egyetem tanulmánya szerint már napi fél óra jóga elegendő ahhoz, hogy nagymértékben javuljon az agyműködés, az energiaszint és a koncentráció.

Azt pedig még nem is említettük, hogy krónikus hátfájás, illetve nyaki vagy ízületi fájdalom esetén is sokat segíthet. Ráadásul még a pulzusszámot és a vérnyomást is képes csökkenteni, amelynek köszönhetően rendkívül hatékonynak bizonyul a szorongás kezelésében.

Milyen típusai léteznek?

Ott van például a nyugati országokban egyre népszerűbbé váló Hatha-jóga, ami az egyensúly és a harmónia elérésére törekszik. A jótékony hatásai közé sorolható, hogy csökkenti a gyulladásokat, és átmozgat minden szövetet. De talán, ami a legfontosabb, hogy beindítja az öngyógyítási folyamatokat.

Aztán nem feledkezhetünk meg a Krija-jógáról és a Mantra jógáról sem. Az előbbi segít a súlyos depresszió tüneteinek kezelésében, és az idegrendszer lenyugtatásában, míg az utóbbi leginkább vérnyomáscsökkentő hatással bír.

De a Tantra-jóga is egy elég elterjedt típusa ennek a mozgásformának, amely főként a nemi szenvedélyben rejlő energiák felszabadítását segíti elő. Továbbá erősíti a testet, és gyorsítja a gondolkodást.

Ami pedig a hot jógát illeti, az, aki végzi, melegben lazítja el az izmait, és serkenti a vérkeringést, amelynek köszönhetően eltávoznak a méreganyagok a testéből, kvázi úgy, ahogy az a szaunában történik.

Végső gondolatok

A fentiekből is tökéletesen látható tehát, hogy ez a mozgásforma rendkívül jótékony hatással bír az emberi testre és elmére. Így nem csoda, hogy az ENSZ is felismerte a jelentőségét, és júniusi 21. napját a jóga világnapjának nyilvánítottak.