Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

montessori játékok

Egy magabiztos gyerek nevelése a Montessori fajátékok segítségével

“Montessori” – biztosak vagyunk abban, hogy ez a név a szülők többségével szembe jött már korábban, amikor a gyermeknevelés témájában kutakodott az interneten, vagy elolvasott egy könyvet.

Azoknak pedig, akik még nem hallottak volna róla

Maria Montessori egy olasz orvosnő, pedagógus és pszichológus volt, akinek a módszerének a hatékonyságát még a legújabb pedagógiai illetve pszichológiai kutatások is igazolják. 

A nevelésének az volt a célja, hogy független, kreatív, önállóan gondolkodó, problémamegoldó, segítőkész, toleráns és békeszerető embert formáljon a gyerekekből. Ehhez pedig gondosan megtervezett, ösztönző, stimuláló környezetet biztosított, ahol az érdeklődésüket és kíváncsiságukat felhasználva lehetőséget kaptak arra, hogy önálló individuumként, szabadon fedezzék fel az őket körülvevő világot.

Azt viszont fontos megjegyezni, hogy ez nem a polcok telepakolását jelenti mindenféle játékszerrel, hanem olyan játékok rendelkezésre bocsátását, amelyek több mindent fejlesztenek, és többféle módon használhatók. Akár egy kisbabáról, akár egy nagyobb lurkóról beszélünk ugyanis, minél többször lehet egy játékot variálni, annál tovább kelti majd fel a figyelmüket.

Továbbá arról sincsen szó, hogy soha, semmiben nem szabad segíteni a lurkóknak, vagy hogy itt-ott nem kell kicsit terelgetni őket. A lényeg, hogy ha szülőként tudjuk, hogy képes lenne rá a gyerekünk, akkor a fejlődése érdekében hagyjuk, hogy magától oldja meg a feladatot.

Montessori játékok idősebb gyerekeknek

Mint ahogy azt már fentebb is írtuk, a színek vagy a sorrend szerint kombinálható Montessori fajátékok az újdonság varázsát adják majd a gyerkőcünknek, mivel a különböző variációk nem csupán a fantáziájukat mozgatják meg, hanem a kreativitásukat is.

Remek példaként hozható fel ide a Nyuszitorony építő, amellyel történő játék során a kedves nyuszik kirakhatók a feladatkártyák, vagy akár a fantázia alapján is – vízszintesen (fektetve) és függőlegesen (állítva).

De, ami a mi lurkónkat illeti, ő kifejezetten élvezte az Első építőkockám nevű játékot is, amelynek a komponenseiből megépíthető egy kisváros. A doboza ugyanis szögletes és ívelt elemeket, illetve egy fa kisautót is tartalmaz, amivel ha a kedve tartotta, akkor autókázhatott is egy picit.